Chocoladesinaasappelroom

Chocolade sinaasappelroom

Dit is een recept voor een dessert.

Je hebt nodig:

  • 250 gram ricotta
  • 2 eetlepels brandewijn
  • 1 eetlepel fructose
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 4 eetlepels verse sinaasappelsap
  • 20 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
  • dunne reepjes sinaasappelschil (garnering)

Bereiden:

  1. Rasp de chocolade en bewaar deze in een schaal.
  2. Klop de brandewijn, het sap, de rasp en de ricotta in een kommetje.
  3. Verdeel de helft van het mengsel over twee glazen.
  4. Schep de helft van de geraspte chocolade erop.
  5. Schep dan het resterende deel van het mengsel in de glazen.
  6. Plaats de glazen gedurende 1 uur in de koelkast.
  7. Strooi voor dat je ze serveert de resterende chocolade op het mengsel en voeg ter garnering de sinaasappelschillen toe.

Heb je zin in meer koolhydraatarme recepten? Lees dan onze review van de Afslank Receptenbijbel.

Gemarineerde gemberfilets

Gemarineerde filets

Dit is een recept voor een hoofdgerecht.

Je hebt nodig:

  • 2 magere varkensfilets van ongeveer 150 gram per stuk
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de marinade:

  • 1 eetlepel oilijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1,5 theelepel geraspte gemberwortel (vers)
  • 1 eetlepel verse koriander (gehakt)

Bereiden:

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje. Voeg hier de filets aan toe en haal ze goed door de marinade heen. Ze moeten rondom helemaal bedekt zijn.
  2. Dek de schaal af en zet hem een uur in de koelkast. Hoe langer, hoe beter.
  3. Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de filets gedurende 4 minuten. Keer ze om, schenk de marinade erbij en bak ze nog eens 5 minuten.

Op zoek naar nog meer koolhydraatarme recepten? Lees dan de review die we schreven over de Afslank Receptenbijbel.

Pittig gehakt

Pittig gehakt

Dit recept is voor een hoofdgerecht.

Je hebt nodig:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gehakte ui
  • 280 gram rundergehakt (mager)
  • 1 grote teen knoflook in stukjes gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 tot 2 theelepels scherpe chilipoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 3 dl gezeefde tomaten
  • 2 theelepels zongedroogde tomatenpasta
  • 100 gram borlottibonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 1,25 dl groentebouillon
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

Bereiden:

  1. Verhit in een braadplan de olie. Bak de ui gedurende 8 minuten en roer deze goed om. Voeg het gehakt toe en rul deze met een spatel gedurende 3 tot 4 minuten. Roer de knoflook, kruiden en het laurierblaadje toe. Bak het mengsel gedurende 1 minuut.
  2. Voeg de gezeefde tomaten, bonen, tomatenpasta en de bouillon toe.
  3. Kook het geheel circa 30 minuten met het deksel schuin op de pan.
  4. De saus wordt dikker. Haal het deksel van de pan als de saus te dun lijkt.
  5. Breng het gehakt op smaak met peper en zout.

Meer recepten nodig? Lees onze review van de Afslank Receptenbijbel en kom op nog meer ideeën voor gezonde, koolhydraatarme gerechten.

Pasta met lamsvlees en rucola

Pasta met rucola

Dit recept is bedoeld als hoofdmaaltijd.

Je hebt nodig:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 magere lamsfilets van ongeveer 150 gram
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 gepelde halve sjalotten
  • 2 gepelde teentjes knoflook
  • 55 gram volkorenspaghetti
  • 2 handenvol verse rucolablaadjes
  • 12 blaadjes basilicum
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 190 graden voor. Schenk de olie in een braadslee. Haal de filets hier doorheen. Stop de laurierblaadjes onder de filets. Plaats de knoflook en de sjalotten daar omheen.
  2. Bak dit geheel circa 15 minuten.
  3. Kook ondertussen in een pan de spaghetti in ruim kokend water. Maak deze op smaak met wat zout. Giet de spaghetti af en bewaar 2 eetlepels van het kookvocht.
  4. Neem een mes en snijd de beide lamsfilets in plakjes. Meng de spaghetti nu met het vlees, het kookvocht, de sjalotten, de knoflook en eventueel vleessap dat overblijft.
  5. Meng de basilicum, rucola en peper en zout handmatig door de pasta.

Meer recepten voor het avondeten nodig? Koolhydraatarme recepten vind je in de Afslank Receptenbijbel. Lees onze uitgebreide review.

Burger van lamsvlees met feta

Lamsburger met feta

Dit gerecht dient als lichte maaltijd, maar kan ook als snack worden bereid.

Je hebt nodig:

  • 225 gram mager lamsgehakt
  • 40 gram feta in stukjes
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 eetlepel verse oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
  • 5 zwarte pitloze olijven in stukjes gehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • zonnebloemolie

Bereiden:

  1. Meng de genoemde ingrediënten behalve de zonnebloemolie. Voeg hier aardig wat zout en peper aan toe. Dek de kom af en laat deze ongeveer een half uur in de koelkast staan. Het mengsel is dan hard en stevig.
  2. Maak nu twee burgers en kneed deze goed stevig.
  3. Verhit een koekenpan, doe hier wat olie in en bak de burgers gedurende 3 tot 4 minuten goed gaar.

Meer recepten nodig? Lees onze review van de Afslank Receptenbijbel.

Taartjes van ham en ei

Taartje van ham en ei

Dit is een recept voor een lichte maaltijd, maar kun je ook als snack bereiden.

Je hebt nodig:

  • Zonnebloemolie
  • 4 plakjes goed gerookte ham
  • 2 geklopte scharreleieren
  • 1,25 dl melk (halfvol)
  • 30 gram belegen kaas, geraspt
  • 1 tomaat in plakjes
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout

Bereiden:

  1. Verwarm een oven op 180 graden voor. Vet vier cakevormpjes in (of gebruik een muffinbakvorm) net de zonnebloemolie.
  2. Bekleed de bodem en wanden met ham. Eventueel bijsnijden.
  3. Meng de eieren, peper, melk en zout naar smaak. Strooi vervolgens de kaas in de vormpjes en schenk hier het eimengsel overheen. Leg een plakje tomaat bovenop het taartje.
  4. Bak de taartjes gedurende een kwartier tot 20 minuten in de oven. Je moet goed opletten of de vulling begint te stollen. Laat de taartjes na afloop afkoelen.

Wil je meer snacks en tussendoortjes? Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel in onze review.

Salade van courgette met halloumi

Courgette halloumi

Deze salade kan ook als lunch dienen of als bijgerecht voor een hoofdmaaltijd.

Je hebt nodig:

  • 5 kleine courgettes
  • 6 plakjes halloumikaas

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte verse bladpeterselie
  • 1 eetlepel kappertjes (goed afspoelen)

Bereiden:

  1. Snijd de 5 courgettes in dunne plakken.
  2. Stoom de plakjes courgette gedurende 2 minuten tot ze net zacht zijn. Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze daarna heel goed uitlekken.
  3. Stop de ingrediënten voor de dressing in een blender. Pureer deze goed fijn.
  4. Plaats de plakken courgette in een ondiepe schaal. Schenk de dressing hierover.
  5. Verhit een grillpan totdat deze goed heet is. Plaats de halloumi in plakjes op de grillpan. Bak ze in ongeveer 2 minuten (per kant) totdat ze goudbruin zijn. Leg deze op de courgette.

Wil je meer recepten die koolhydraatarm zijn? Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel in onze review.

Salade van wilde rijst

Wilde rijst salade

Dit is een recept voor een salade. Deze kan ook als lunch dienen of bij een hoofdgerecht geserveerd worden.

Je hebt nodig:

  • 40 gram wilde rijst (goed afgespoeld)
  • 2 eetlepels gehakte verse munt
  • 2 eetlepels gehakte verse oregano
  • 10 cm komkommer (haal de zaadjes eruit en hak de komkommer fijn)
  • 3 trostomaten (zonder zaadjes, gehakt)
  • een halve versnipperde rode ui
  • 2 eetlepels gehakte verse bladpeterselie

Voor de dressing heb je nodig:

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • 1/2 theelepel dijonmosterd
  • 1 klein teentje geperste knoflook
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiden:

  1. Zet een pan water op het vuur en kook hierin de rijst met een snufje zout. Doe dit zoals de verpakking het voorschrijft. Giet de rijst vervolgens af en laat deze iets afkoelen.
  2. Schep de rijst in een kom. Voeg hier de tomaten, kruiden, komkommer en ui aan toe.
  3. Maak de dressing op orde door alle ingrediënten van de dressing door elkaar te kloppen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk de dressing over de salade.
  4. Schep het geheel goed door elkaar heen alvorens het op te dienen.

Zin in meer (frisse) salades? Bekijk dan de review die we schreven over de Afslank Receptenbijbel.

Soep van geroosterde tomaten met rozemarijn

Tomatensoep met rozemarijn

Dit is een soepgerecht dat ook als lunch kan dienen of als voorgerecht bij een hoofdmaaltijd.

Je hebt nodig:

  • 6 trostomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 prei (in ringen gesneden)
  • 1 teentje knoflook (gehakt)
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 dl gezeefde tomaten
  • 6 dl groentebouillon
  • versgemalen (zwarte) peper en een snufje zout

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 180 graden voor. Rooster in een braadslee de tomaten in de helft van de olijfolie (1 theelepel). Doe dit gedurende 20 minuten tot ze lekker zacht zijn. Laat de tomaten afkoelen.
  2. Verwijder de zaadjes uit de tomaten en hak het vruchtvlees in stukken.
  3. Doe de resterende theelepel olie in een pan met een dikke bodem. Bak hierin de ringetjes prei gedurende 4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de rozemarijn, knoflook en het laurierblaadje toe en bak deze mix gedurende 1 minuut.
  4. Voeg de gezeefde tomaten bij de mix. Voeg ook de groentebouillon toe.
  5. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat de soep nog een kwartier doorsudderen. De soep zal dikker worden. Voeg na een kwartier de tomaten toe en kook de soep nog eens 5 minuten goed door.
  6. Verwijder de rozemarijn en het laurierblaadje voor je de soep in een blender schenkt. Pureer de soep nu tot deze zacht, glad en romig is.
  7. Met peper en een beetje zout kun je de soep op smaak brengen.

Wil je meer lunchrecepten, soepgerechten of recepten voor voorafjes? Bekijk dan onze review van de Afslank Receptenbijbel.

Biogarde van frambozen en granen

Biogarde frambozen en graan

Dit is een ontbijtrecept.

Je hebt nodig:

  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 115 gram frambozen (vers of ontooid)
  • 200 gram stand biogarde
  • 2 eetlepels geroosterde tarweklemmen

Bereiden:

  1. Doe de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Rooster de zonnebloem gedurende 1 tot 2 minuten op een matig vuurtje tot ze licht geroosterd zijn.
  2. Schep, terwijl je de warme zonnebloempitten af laat koelen, de biogarde in een grote kom. Roer hier de tarwekiemen en zonnebloempitten doorheen.
  3. Spatel de frambozen door de biogarde. Roer tot er een marmereffect begint te ontstaan. Scherp de biogarde in twee glazen.
  4. Strooi de bewaarde zonnebloempitten over deze glazen uit.

Wil je meer koolhydraatarme gerechten proberen? Lees dan onze review van de Afslank Receptenbijbel.